Mama With Loves

Followers

Wednesday, March 18, 2015

Resepi Pure Buttercake Fara Othman

BAHAN-BAHANNYA :-

125 gram mentega (SCS, Anchor, Emborg)

120 gram gula kastor

2 biji telur gred A

125 gram tepung berserbuk penaik

1 camca teh esen vanilla

1 camca besar penuh serbuk koko*

2 1/2 camca besar air panas*

(*disatukan dan kacau rata)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan bulat berukuran 7 inci dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas minyak. 
  2. Putar mentega dan gula kastor hingga gebu. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang, perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar hingga rata.
  3. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan matikan mesin, Cedok keluar 1/3 adunan dan masukkan bancuan koko (*) dan kacau rata. Sudukan adunan kek tanpa warna ke dalam acuan 1/2 penuh. Tambahlan adunan koko atasnya (kurang lebih 2 camca teh penuh) dan lorekkan menjadi corak marble. Buat hingga siap.
  4. Bakar Selama 40 min- 60 min (bergantung pada oven masing)
  5. Selamat mencuba
Me With Love
Fara Othman

No comments:

Post a Comment