Resepi Pure Buttercake Fara Othman
BAHAN-BAHANNYA :-
125 gram mentega (SCS, Anchor, Emborg)
120 gram gula kastor
2 biji telur gred A
125 gram tepung berserbuk penaik
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar penuh serbuk koko*
2 1/2 camca besar air panas*
(*disatukan dan kacau rata)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan bulat berukuran 7 inci dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas minyak.
- Putar mentega dan gula kastor hingga gebu. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang, perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar hingga rata.
- Masukkan esen vanilla, kacau rata dan matikan mesin, Cedok keluar 1/3 adunan dan masukkan bancuan koko (*) dan kacau rata. Sudukan adunan kek tanpa warna ke dalam acuan 1/2 penuh. Tambahlan adunan koko atasnya (kurang lebih 2 camca teh penuh) dan lorekkan menjadi corak marble. Buat hingga siap.
- Bakar Selama 40 min- 60 min (bergantung pada oven masing)
- Selamat mencuba
Me With Love
Fara Othman
No comments:
Post a Comment