Mama With Loves

Followers

Friday, October 12, 2012

100% Ilmu dari : www.harlindahalim.com 
TQVM (bila baby saya dah keluar nanti InsyaAllah saya akan tepek gambar hasil dari masakan saya pula.. Wow.. wlpn baru 9 wks.. sgt excited.. :)

Solid Food for Danish! Part I

Prepare kan stok bubur + carrot + apple 
Care-carenye adalah begini ye tuan-tuan & puan-puan :-
1) Saya basuh beras 3 senduk bersih-bersih dan keringkan. Memandangkan umah sy x de oven lagi, sy gune je la kuali biase untuk keringkan. Caranye lepas dah basuh beras tu, campakkan ke dalam kuali dan pasang api pd level yg sangat perlahan. Rata-ratakan beras kat dalam kuali tu supaya setiap biji dapat dikeringkan secara menyeluruh. Around 5 minutes camtu je. Jangan sampai garing laks beras tu! Tujuan panaskan dalam kuali juz untuk KERINGKAN beras yg dibasuh td kay!
2) Dah kering, keluarkan dari kuali dan masukkan dalam blender. Blend sampai hancusss bebetul. Hasilnye akan jadi begini…..
Rice powder
3) Bile dah setel, masukkan dalam air-tight conatiner/bekas kedap udara dan disimpan leklok untuk kegunaan sepanjang minggu. Bila nak masak, baru guna. Untuk permulaan, saya agak “rajin” dan akan masak setiap pagi sebelum ke kantor untuk bekalan Danish. Tapi x taw la pasni tetibe malas lak…*So, ni cite untuk “zaman rajin” saya ye! =)*
4)  Untuk masak bubur, boilkan dulu air dalam periuk kecik. Bile air dah mendidih, amik 3 sudu besar rice powder td dan masukkan dalam air mendidih tu. Untuk Danish, 3 sudu besar adalah 2-kali makan – LUNCH & DINNER. Cara ni sgt la menjimatkan masa coz bubur anda akan masak dalam masa setengah jam paling maximum! Sangat seronok!
 Masukkan dalam boiled water

5) Okie…untuk veggie, saya pilih carrot and fruits i picked apple. Untuk carrot pilih carrot yg besar & segar DAN apple sy amik Red Delicious untuk memanfaatkan kemanisannye. Kedua-duanye saya basuh bersih-bersih, kupas kulitnye and cut into chunks/cube atau ape sahaje bentuk yg terhasil dari hasil potongan anda.
6) Kemudian saya rebus carrot dan apple tersebut dalam dengan kuantiti air yg SEDIKIT sahaja. Rebus dalam periuk yg berasingan ye. Jangan campor laks taw! Rasionalnye guna air yg sedikit ialah untuk retain/mengekalkan khasiat & nutrisi carrot/apple td. Kalau air banyak, nanti khasiat sume hilang. Tujuan rebus adalah untuk MELEMBUTKAN sahaja. So, rebus dlm 10 minit je camtu kay….
Rebus dengan air yg sedikit
7) After 10 minutes camtu, carrot & apple dah lembut, saya masukkan dalam blender and tuangkan sket air rebusan td untuk smoothkan proses blender. Blend carrot & apple td sampai betul-betul hancur dan jadi puree kay. So, illustrationnye seperti di bawah nie ye….*Saya tak tunjuk pic apple coz saya dah siap buat dan baru teringat nak snap gambar2 nie mase tengah wat carrot puree nie… =p*
 
 Dah jadi puree pun…
8) Bile dah siap di”puree”kan, saya masukkan carrot & apple tadi ke dalam ice-tray yg baru je sy beli. Masukkan gune sudu secara perlahan-lahan ye…. Saya beli ice-tray yg bertutup ye supaya bile di masukkan dalam fridge/freezer makanan tersebut bersih & selamat dari contamination. Ni pic ice-tray yg sy maksudkan…
 Ade tutup siap….
 Saya ada 6-ice-tray…senang nak wat frozen food stock banyak2!
 
 Carrot puree…
 
Apple puree…
9) Saya tinggalkan sedikit carrot & apple puree tadi untuk dimasukkan ke dalam bubur nasi Danish yg sedang di masak. Yg dah bubuh dalam ice-tray tadi sy masukkan dalam freezer untuk dijadikan stok minggu nie….selamat…..fewww….
 Letak dalam freezer sebagai stok…
10) Dan untuk bubur yg dimasak tadi, please make sure yg bubur tersebut SENTIASA di kacau sebab kalau tak kacau bubur tu akan melekat kat dalam periuk tu. Bile dah masak, saya tutup dapur dan terus saya tuangkan bubur ke dalam mangkuk. Saya masukkan sesudu carrot & apple puree tadi ke dalam bubur tu. Kacau bagi rata & sebati kay….
Campurkan carrot & apple puree ke dalam bubur…
 
 Kacau sebati….
11) And IT’S READY for serving! Hehea…dah siap sume sy pakaikan bib Danish and suapkan die makan…Yum..yum….Danish makan dengan happynyeee……
12) Oh ye…lagi satu…memandangkan saya masakkan bubur Danish setiap pagi sebelum ke kantor, jadi saya akan masukkan bubur yg baru dimasak dan still panas tersebut ke dalam food flusk dan bagi kat Kak BS  sebagai bekalan Danish for the day…..
Funky-funky food flusk…hehea…
Seronok rupenye masak-memasak untuk baby ni eh…pasni saya akan bersharing lagi dengan kengkawan tentang other recipes! =)


~Mama With Love~
 Fara Othman

No comments:

Post a Comment