Solid Food – Part I (Continuation)
Kawan-kawan…
masih
ingat lagi entry sy tentang preparation solid food untuk Danish?
Memandangkan ramai yg bertanya saya bagaimana nak gunakan makanan/puree
yg sudah di frozenkan di dalam cube ice-tray comel saya
itu, maka saya sambung sket dr entry sy yg lepas tentang teknik-teknik
yg boleh di praktikkan untuk MEMUDAHKAN kerja-kerja memasak bubur baby
kita sebelum ke opis dengan MUDAH dan CEPAT….
Okie…frozen puree yang dlm cube ice-tray tu camni rupenye kan….
Dah masak, panas-panas masukkan dlm ice-tray ye…
N’ then masukkan dlm freezer untuk dibekukan…
Okie…esoknye,
bile dah seharian, confirm dah jadi frozen cube puree tu tadi kan? So,
what we do to make our job easy is, KELUARKAN kesemua frozen puree yg
dlm ice-tray tu td dan msukkan ke dalam freezer bag / plastic / bekas
tupperware…hehehe..mcm yg sy buat kat bwh tu, sy buh dlm bekas sbb x de
plastic..n sy rase lg senang sy transfer dlm bekas dr palstic/freezer
bag..senang je nk amik.
Ni cubenye bercampur2 je….
But,
please be reminded that, u might find it difficult to open the cover
because it has been “frozen” too…so what did i do to make my work easier
is,i put it under the running tap water for 1-2 minutes…n viola! Open
it up n take 1-2 puree cubes of ur own choice n put it in the bubur nasi
yg ala-ala dah nak masak..let it melt and kacau perlahan2 sampai
cair…biarkan dlm 3 minutes so that the puree cubes betul2 cair n sebati
dgn bubur yg kite sedang masak ye!
DAH SIAP! =)
~Mama With Love~ Fara Othman
No comments:
Post a Comment